Pileća prsa u umaku od gljiva

Sastojci: 500 g pilećih prsa, 80 g maslaca, 400 g šampinjona, 30 g oštrog brašna, 300 ml mlijeka, 200 ml vrhnja za kuhanje, 100 g žutog sira, so.

Priprema:

1. Pileća prsa narezati na tanke trakice i posuti kašikom vegete. Ostaviti da stoji u frižideru 30 minuta.
2. Piletinu popeći na pola zagrijanog maslaca dok ne bude zlatnožute boje s obje strane. U međuvremenu na preostaloj količini maslaca prodinstati na kriške narezane šampinjone (dinstati dok sva tekućina ne ispari).
3. Pečenu piletinu izvaditi iz tave i staviti na toplo mjesto.
4. U tavu u kojoj se pekla piletina dodati brašno i vruće mlijeko te miješati pjenjačom na laganoj vatri da se ne naprave grudvice. Dodati i vrhnje za kuhanje te naribani sir.
5.Kuhati na laganoj vatri dok se sir ne otopi. Na kraju umiješati piletinu i gljive, kratko prokuhati i poslužiti uz njoke ili široke rezance.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top