Pieroge sa svježim sirom

Ako ste posjetili Poljsku, vjerojatno ste probali pieroge, jedan od njihovih najpoznatijih specijaliteta kojega ponosno pripremaju od 13. stoljeća. Ove ukusne tradicionalne knedle Poljaci prave od beskvasnog tijesta i pune ih raznim nadjevima.

Sastojci za tijesto: 500 g glatkog brašna, 1 jaje, 3 dl mlake vode, so.

Za nadjev: 300 g krem sira, 100 g sirnog namaza, kašika kiselog vrhnja, 1 jaje, so, biber, vlasac, peršun.

Dodatno: Maslac za prženje.

Priprema:

1. Zamijesite glatko tijesto. Pomiješajte sve sastojke i mijesite najmanje pet minuta. Neka tijesto odmara pola sata, a za to vrijeme pripremite nadjev.
2. U posudi pomiješajte svježi sir, vrhnje, sirni namaz, jaje i začine.
3. Kad je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini, na debljinu od jednog centimetra. Čašom s oštrim rubom izrežite krugove.
4. Na svaki hljeb stavite kašiku nadjeva pa preklopite paketiće. Rubove zatvorite vilicom kako nadjev ne bi izašao tokom kuhanja.
5. Pieroge stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte oko 10 minuta. Gotove su kad se podignu na površinu, poput knedli ili njoka. Za kuhanje koristite što veću posudu.
6. U plitkoj tavi zagrijte maslac pa kuhane pieroge pržite sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top