Pet biljki koje čiste zrak u kući od toksina

NASA je 1989. godine istraživala kako biljke mogu pročišćavati zrak u domu, a sve u sklopu proučavanja mogu li ljudi živjeti dugo u svemiru. Studija je pokazala kako biljke stvarno jesu odlični pročiščivaći zraka. A to je upravo ono što nam treba ovih dana. Kad su vani smog i magla, a ni u kući nismo sigurni.

Areka palma (Chrysalidocarpus Lutenscens)

Ovo palmino drvo uživa u svijetlim prostorijama i savršen je odabir ako želite pročistiti svoj dom ili prostoriju u kojoj boravite.

Osim što je korisna, uljepšati će svaku prostoriju.

Zeleni ljiljan (Clorophytum Comosum)

Ova je biljka efektivna za čišćenje prostora od toksičnih supstanci iz zraka i daje savršene rezultate. Naravno, i da nema ove sposobnosti, dovoljno je što ukrašava svaki prostor. Uz to, ima je skoro svaki naš dom.

Damska palma

Kako ova biljka sporo raste, dugo će vremena ukrašavati vaš dom ali i čistiti zrak od toksina.

FIikus gumijevac (Rubber Fig)

Ovo tropsko drvo voli biti u polusjeni i tamo odlično uspijeva. Ime je dobila jer su svi dijelovi biljke puni prirodnog lateksa od kojeg se nekad na istoku radila guma. Iako izgleda ”plastično”, ona to nije i odličan je saradnik ako prostor u kojem stanujete treba čistač zraka.

Guzmania

Ovoj biljki nije toliko važno gdje se u stanu nalazi jer će u svakom slučaju ukrasiti vaš dom svojim predivnim listovima. No, nije samo ljepota svojstvo ove biljke, ona će maknuti sve nečistoće iz zraka.

(Akta.ba/Farmer.ba)

Redakcija

Next Post

Obrt Ecomedico – planiraju širenje asortimana i prodaje

čet jan 9 , 2020
Bosanskohercegovački med bilježi rast u izvozu iz godine u godinu, a efikasniji rad nadležnih inspekcija donosi pozitivne rezultate u većoj kontroli kvalitete meda na domaćem tržištu. Ipak, sektor još uvijek kaska po inovacijama u odnosu na regiju, ali pozitivni primjeri mladih poduzetnika pokazuju da BiH može napraviti iskorak u proizvodnji […]