Peptidi iz toplog mlijeka smanjuju stres

Prema stručnim savjetima, ispijanje čaše toplog mlijeka pred spavanje podstiče dobar san.

Svojstva iz mlijeka koja poboljšavaju spavanje obično se pripisuju triptofanu, ali su naučnici takođe otkrili miješavinu peptida iz mlijeka, zvanu kazein-triptički hidrolizat (CTH), koja ublažava stres i poboljšava san.

Sada su istraživači iz ACS -ovog časopisa za poljoprivrednu i prehrambenu hemiju identifikovali specifične peptide u CTH koji bi jednog dana mogli da se koriste kao novo, prirodno sredstvo za spavanje.

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, jedna trećina odraslih u SAD ne spava dovoljno, prenosi Tehnology.

Sedativi, poput benzodiazepina i zolpidema, obično se propisuju za nesanicu, ali mogu da izazovu neželjene efekte, a ljudi mogu postati zavisni od njih.

Mnogi sedativi djeluju aktiviranjem GABA receptora, proteina u mozgu koji potiskuje nervnu signalizaciju.

Naučnici su takođe otkrili nekoliko prirodnih peptida, ili malih dijelova proteina, koji vezuju GABA receptor i imaju efekte na anksioznost i poboljšanje sna.

Na primjer, tretiranje proteina u kravljem mlijeku, zvanog kazein, digestivnim enzimom tripsinom, proizvodi miješavinu peptida za poboljšanje sna poznatih kao CTH.

Unutar ove smješe, identifikovan je specifičan peptid poznat kao a-kazozepin (a-CZP) koji bi mogao da bude odgovoran za neke od ovih efekata. Lin Zeng, Muming Zao i kolege pitali su se da li mogu da pronađu i druge, možda moćnije peptide za poboljšanje sna u CTH.

Istraživači su prvo uporedili efekte CTH i a-CZP u testovima miša, otkrivši da je CTH pokazao bolja svojstva poboljšanja sna nego sam a-CZP.

Ovaj rezultat sugeriše da u a-CZP postoje i drugi peptidi koji promovišu san. Tim je zatim koristio spektrometriju mase za identifikaciju bioaktivnih peptida oslobođenih iz CTH tokom simulirane želučane probave, i praktično su pregledali ove peptide za vezivanje za GABA receptor i za sposobnost da pređu krvno-moždanu barijeru.

scroll to top