Otvoren novi pogon bijeljinske kompanije vrijedan šest miliona KM

U Vršanima kod Bijeljine pušten je u rad novi pogon za preradu mesa kompanije “ZP Komerc”. U pogon površine 10.000 metara kvadratnih uloženo je šest miliona maraka, a posao će dobiti novih 20 radnika.

Novi pogon su otvorili član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i sin vlasnika Mesne industrije “ZP komerc” Đorđe Rosić.

“ZP komerc je uspio da završi ovaj važan projekat, koji ohrabruje i govori o tome da je moguće i potrebno ovdje ulagati”, rekao je Dodik novinarima.

Dodik je podsjetio da je i prije četiri godine bio u ovoj kompaniji, na otvaranju drugog pogona.

“Danas vidim da rastu, stabilni su. Za Republiku Srpsku je jako važno da postoje ovakve firme, sa porodičnom tradicijom u biznisu, koji je veoma težak i zahtjevan. Oni su uspjeli da, od uzgoja stoke, pa do prerade i finalnih proizvoda naprave čitav lanac. Mislim da je to najozbiljnije što imamo” rekao je Dodik.

On je istakao da vlasti treba, na bilo kom nivou, budu u funkciji ovakvih razvojnih potencijala i podrška ovakvim ljudima, koji zapošljavaju značajan broj porodica i osiguravaju njihovu egzistenciju.

“Ovakav kompleks može da stoji i na bilo kojem mjestu zapadne Evrope ili SAD i izdrži sve kriterijume i standarde koji su tamo traženi. Ali je, na našu sreću, to ovdje locirano”, rekao je Dodik.

“‘ZP komerc’ je u izgradnju pogona za preradu mesa uložila oko šest miliona KM i povećanjem proizvodnog kapaciteta obezbijedila novih 20 radnih mjesta. U novom pogonu biće prerađivano svježe pileće, svinjsko i juneće meso.

Svečanom otvaranju novog pogona prisustvovali su ministar ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić.

Ministar ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac je rekao da je “ZP komerc” jedna od kompanija na koju Republika Srpska može da bude ponosna, s obzirom na činjenicu da je u svom poslovnom planu jasno naznačila interes da se bavi i primarnom proizvodnjom i prerađivanjem.

“Iz aspekta obavljanja spoljnotrgovinskih aktivnosti, plasmana svježeg i rashlađenom mesa `ZP komerc` je ocijenjen od inostranih partnera kao jedna od vodećih kompanija, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u BiH i u regionu”, izjavio je Košarac novinarima prije otvaranja novog pogona ove kompanije u Vršanima.

Košarac je izrazio uvjerenje da će mesna industrija “ZP komerc” iz Vršana kod Bijeljine ove godine dobiti certifikat za izvoz mesa u zemlje EU. On je rekao da je prošao i drugi krug veterinarskog sertifikata.

“Predstavnik evropske delegacije je bio prisutan u kompaniji `ZP komerc`, koja je označena kao jedna od najreprezentativnijih. Vidjeli su da kompanija ispunjava uslove, postoje još neki proceduralne aktivnosti i vjerujem da ćemo ove godine dobiti mogućnost izvoza mesa i u zemlje EU, jer je potpuno neobjašnjivo da možemo da uvozimo svježe i rashlađeno meso bez ikakvih tarifnih opterećenja, a da ne možemo da izvozimo”, rekao je Košarac.

On je napomenuo da se upravo iz tog razloga intenzivno radi na uvođenju prelevmana i carina za svježe i rashlađeno meso.

“Treba raditi na ispunjavanju uslova da naši proizvođači i prerađivači mogu da izvoze na tržište EU”, rekao je Košarac.

scroll to top