Osam znakova da organizmu nedostaje cink

Kako bi naše tijelo pravilno funkcionisalo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka. Saznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da ga u organizmu nedostaje.

Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za ljudsko tijelo, uz gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum. Cink ima nekoliko važnih uloga u organizmu, između ostalog, dopronosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju i pomaže tijelu u proizvodnji važnog hormona štitne žlijezde – T3.

Cink doprinosi boljem radu imunološkog sistema, diobi ćelija, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva te uopšteno rastu i razvoju čovjeka, zbog čega je važno da trudnice uzimaju dovoljne količine ovog vrijednog minerala.

Cink je jedan od pet najvažnijih minerala

Školjke su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i obilje selena koji doprinosi sintezi hormona štitnjače. Da biste u organizam unosili dovoljno svih hranjivih materija, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća.

Različite vrste žitarica takođe su bogate mineralima, a odličan su izvor jaja i alge. Dodatne količine cinka mogu se unositi i pomoću dodataka ishrani.

Iako tijelo ne zahtjeva velike količine cinka, može se dogoditi da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko tijelo nema sposobnost pohranjivanja rezervnih količina cinka što znači da je važno redovno unositi dovoljne količine kroz hranu.

Nedostatak cinka može se manifestovati u obliku:

1. akni, ekcema, suve kože koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije

2. nespecifične oralne ulceracije ili bijelog sloja na površini jezika

3. respiratornih i gastrointestinalnih problema

4. gubitka apetita

5. letargičnosti

6. gubitka kose

7. sporog zarastanja rana

8. opadanja kose

S obzirom na to da se cink dobijen iz mesa u tijelu apsorbuje puno djelotvornije, vegetarijancima se preporučuje konzumacija većih količina mahunarki, soje, pasulja, orašastog voća i prehrambenih proizvoda od cijelih žitarica.

Deset namirnica koje sadrže najveće količine cinka:

1. Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umjerenim količinama)

2. Školjke (rakovi, škampi)

3. Mahunarke

4. Sjemenke (konoplje, lana, bundeve ili tikvice)

5. Orašasto voće (pinjola, kikiriki, indijski oraščići i bademi)

6. Mlječni proizvodi (sir, mleko)

7. Jaja

8. Cijele žitarice

9. Neke vrste povrća (krompir, grašak, kelj)

10. Tamna čokolada

(Izvor: Nezavisne novine)

scroll to top