Osam namirnica koju svaki dan jedu najdugovječniji ljudi na svijetu

Foto: Pixabay

U pet regija svijeta postoji najveća koncentracija stogodišnjaka, a iz njihovog načina života i svakodnevne prehrane možemo mnogo naučiti.

Ove regije uključuju Sardiniju u Itayu, Okinavu u Japanu, Ikaria u Grčkoj, Nicoya u Kostariki i Loma Linda u Kaliforniji. I dok svaka regija konzumira različitu hranu jedinstvenu za njih i njihov način života, korisno je naučiti o hrani koju jedu kako bismo vidjeli šta možemo uključiti u svoje živote da bismo bili malo zdraviji.

Evo nekih od namirnica koje najdugovječniji ljudi na svijetu redovno jedu.

Avokado

Avokado koji ima dugu listu zdravstvenih beneficija, osnovni je proizvod zajednice Loma Linda. Prema članku National Geographica o svjetskim Plavim zonama, avokado pomaže u snižavanju holesterola i sadrži 30 posto više kalija od banana.

Također je utvrđeno da avokado pomaže u kontroli težine i smanjuje rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Grah

Grah je osnovna namirnica u većini plavih zona i osigurava korisne količine vlakana i drugih nutrijenata koji pomažu u borbi protiv bolesti. Na primjer, grah je normalan dio svakodnevne prehrane na Ikariji u Grčkoj, a utvrđeno je da grah ima svojstva protiv raka, za zdravlje srca i protiv dijabetesa.

Zajednica Nicoya iz Kostarike svakodnevno jede crni grah, često s rižom i kukuruznim tortiljama. Crni grah sadrži velike količine vlakana i antioksidansa i poznato je da pomaže u liječenju dijabetesa, sprječavanju raka i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Bijeli luk

Zajednica Okinave u Japanu redovno jede bijeli luk. National Geographic navodi da je bijeli luk jedan od “najmoćnijih lijekova prirode” i da je povezan sa smanjenjem rizika od određenih bolesti koje se obično javljaju kako starite.

Konkretnije, izvještaj Antioxidants kaže da bijeli luk ima antioksidativna i protuupalna svojstva i da je poznato da pomaže u prevenciji određenih karcinoma, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Krompir

Bijeli krompir je osnovna namirnica za one koji žive na Ikariji, u Grčkoj, a ljubičasti slatki krompir redovno se konzumira na Okinavi u Japanu.

Ljubičasti slatki krompir sadrži fitokemikalije zvane antocijanini, za koje se zna da pomažu u prevenciji bolesti. Slatki krompir je također bogat vitaminom A, B6, C, kalijumom i vlaknima.

Dok neki ljudi pretpostavljaju da bijeli krompir nije zdrav zbog visokog sadržaja ugljikohidrata, oni zapravo pomažu Ikarianima u upravljanju i prevenciji dijabetesa, dok istovremeno pomažu u održavanju niskog krvnog tlaka.

Maslinovo ulje

Ikarijanci vole da svakodnevno koriste maslinovo ulje. Izvještaj objavljen u časopisu Nutrients otkrio je da ekstra djevičansko maslinovo ulje ima dugačku listu dokazanih zdravstvenih prednosti, zbog čega se mnogi ljudi na Mediteranu gdje se EVOO naširoko koristi, nalaze među nekim od najzdravijih ljudi na svijetu.

Na primjer, otkriveno je da maslinovo ulje pomaže u kontroli težine, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, smanjuje rizik od određenih karcinoma i svojim protuupalnim svojstvima doprinosi vašem cjelokupnom zdravlju.

Losos

Losos i drugu masnu ribu obično jedu adventisti u Loma Lindi, čak i oni u zajednici koji su biljne. Losos sadrži visok nivo omega-3 masnih kiselina, za koje je utvrđeno da pomažu u zdravlju srca i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i da pomažu u smanjenju kronične razine upale.

Hljeb od kiselog tijesta

Sardinija, Italija je još jedna regija poznata kao Plava zona, a ljudi u zajednici konzumiraju hranu poput kozjeg mlijeka, somuna, slanutka i hljeba od kiselog tijesta.

Njihov hljeb od kiselog tijesta pravi se od cjelovitog zrna pšenice i živih laktobacila. Prema članku National Geographica, proces pečenja kiselog tijesta u Sardiniji pomaže pretvaranju šećera i glukoze u mliječnu kiselinu. Ovaj proces snižava glikemijski indeks , što znači da ćete duže ostati siti i da vam šećer u krvi neće rasti.

Paradajz

Sardinci također vole svoj paradajz i koriste ga u dosta svojih jela. Paradajz sadrži likopen, koji je antioksidans poznat po svojim protuupalnim svojstvima, kao i po svojoj sposobnosti da snizi krvni pritisak, smanji rizik od metaboličkog sindroma i moždanog udara, kao i poboljša zdravlje srca.

Preciznije, cherry paradajz sadrži veći nivo beta karotena, za koji je istraživanje pokazalo da može pomoći u smanjenju rizika od razvoja tumora povezanog s rakom prostate.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top