Napravite pire krompir u kojem ćete istinski uživati

Teško je zamisliti većinu svjetskih kuhinja bez krompira, namirnice koja je prehranila mnoge generacije. U našoj tradiciji gotovo svaki obrok prati i krompir pripremljen na različite načine, a među njima je i pire.

Za dobar pire krompir važno je nekoliko faktora, vrsta krompira, način kuhanja i temperatura pripreme.

Odaberite stariji, ”brašnasti” krompir koji je bogat škrobom (prepoznat ćete ga po tome da mu je vanjska kora hrapava).

Ogulite i operite krompir, pa ga narežite na kockice otprilike iste veličine i stavite u hladnu posoljenu vodu kako bi se svi komadi skuhali u isto vrijeme.

Ako budete pazili na temperaturu kuhanja da nije prejaka, neće doći do razbijanja molekula ugljikohidrata, pa krompir neće biti gumen.

(Poslovne novine)

Redakcija

Next Post

Donacija iz Kuvajta obradovala poljoprivrednike iz Bosanske Gradiške

sub feb 1 , 2020
Poljoprivrednicima iz Dubrava kod Bosanske Gradiške dodijeljena je  veoma vrijedna donacija, koju je finansirao kuvajtski narod. Donaciju je u okviru projekta ”Pristojan život” proveo Ured Rahma Internacional Kuvajt u Sarajevu, pod pokroviteljstvom ambasade Kuvajta u BiH, čiji su predstavnici prisustvovali samoj podjeli moto-kultivatora, plastenika, steonih junica, ovaca i industrijskih šivaćih […]