Namirnice koje nikako ne biste trebali podgrijavati u mikrovalnoj pećnici

Prije 30-ak godina na tržištu su se pojavile mikrovalne pećnice, a mnoga domaćinstva su vrlo brzo postala “ovisna” o njima. Štoviše, mlađe generacije ne mogu ni zamisliti da bez pomoći mikrovalne pećnice naprave kokice ili pak pripreme druga jela. Pa ipak, mnogi od nas i dalje pogrešno koriste mikrovalnu pećnicu. Svakako, već i ptice na granama znaju da u mikrovalnu pećnicu ne bismo trebali stavljati aluminijsku foliju, metal ili plastiku, ali postoje i jednako opasni rizici povezani s određenim namirnicama. Štoviše, određena hrana može postati potpuno otrovna ako je podgrijete na ovaj način. 

Za početak, mikrovalna pećnica termički ne obrađuje hranu ravnomjerno, što često znači da će bakterije prisutne u podgrijanoj hrani preživjeti. Zatim je tu problem mikrovalnih eksplozija koje izravno doprinose stvaranju kancerogenih toksina. Zato, da biste minimalizirali rizik, nemojte je koristiti za kuhanje ili zagrijavanje ovih deset namirnica:

Tvrdo kuhana jaja

Oljušteno ili neoljušteno, kad se tvrdo kuhano jaje grije u mikrovalnoj pećnici, vlaga u njemu stvara ekstremno nakupljanje pare, poput minijaturnog kuhala pod pritiskom, do te mjere da jaje može eksplodirati! Još strašnije, jaje neće puknuti unutar mikrovalne dok se zagrijava, ali bi moglo nakon toga, što znači da bi vrelo jaje moglo eksplodirati u vašoj ruci, na tanjuru ili čak u ustima. Da ne biste svoje jaje pretvorili u “parnu bombu”, prije podgrijavanja izrežite ga na male komade ili još bolje, izbjegavajte ga uopće stavljati u mikrovalnu pećnicu.

Majčino mlijeko

Mnoge novopečene majke smrzavaju i čuvaju mlijeko za kasniju upotrebu, što je sjajno, sve dok ga ne odluče podgrijati u mikrovalnoj pećnici. Na isti način na koji mikrovalne pećnice nejednako zagrijavaju hranu, one mogu neravnomjerno zagrijati bočicu s majčinim mlijekom, stvarajući “žarišta” koja mogu ozbiljno opeći bebina usta i grlo. Zatim postoji opasnost od karcinogena koji se oslobađaju zagrijavanjem plastike. FDA preporučuje da se majčino mlijeko i adaptirano mlijeko odmrzavaju i podgrijavaju u loncu na pećnici ili pomoću vruće vode iz slavine. 

Prerađeno meso

Prerađeno meso često sadrži kemikalije i konzervanse koji mu produžuju vijek trajanja. Nažalost, korištenjem mikrovalne pećnice te supstance mogu pogoršati vaše zdravlje. Kroz prerađeno meso koje je podgrijavano ili pripremljeno u mikrovalnoj pećnici mogli bismo nesvjesno biti izloženi hemijskim promjenama, poput oksidiranog kolesterola, prema istraživanju u Journal of Agricultural and Food Chemistry. Studija objavljena u časopisu Food Control sugerira da podgrijavanje prerađenog mesa naletom mikrovalnog zračenja pridonosi stvaranju proizvoda oksidacije kolesterola (COP) koji su povezani s razvojem koronarne bolesti srca. 

Riža

Zbog riže podgrijane u mikrovalnoj pećnici biste mogli iskusiti trovanje hranom. Problem s rižom uključuje uobičajenu prisutnost vrlo otpornih bakterija zvanih Bacillus cereus. Toplina ubija ovu bakteriju, ali mogla bi i stvoriti otrovne spojeve, prema otkrićima objavljenima u International Journal of Food Microbiology. Brojna  istraživanja potvrđuju da nakon što riža izađe iz mikrovalne pećnice i ostavi se na sobnoj temperaturi, može izazvati trovanje hranom ako je pojedete. Vlažno okruženje tople riže čini je idealnim leglom za bakterije.

Piletina

Najvažnije što moramo shvatiti o mikrovalnim pećnicama je da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije, jer mikrovalne pećnice zagrijavaju izvana, a ne iznutra. Kao takve, određene podgrijane namirnice sklone razvoju bakterija imaju veću šansu da će na njima te bakterije i preživjeti. Imajući ovo na umu, možete shvatiti zašto bi piletina, kod koje postoji velik rizik od kontaminacije salmonelom, mogla biti opasna ako se priprema u mikrovalnoj pećnici.

U jednoj studiji je 30 sudionika pripremalo sirovo meso, a svih 10 koji su koristili mikrovalnu peć se razboljelo, dok je 20 koji su koristili tavu bilo potpuno u redu. To pokazuje koliko bakterija može preživjeti u mesu kada se ono peče u mikrovalnoj pećnici.

Lisnato povrće

Ako želite ostatke kelja ili špinata spremiti kako biste ih kasnije pojeli, nemojte ih podgrijavati u mikrovalnoj pećnici, nego u uobičajenoj pećnici. Kada se ove namirnice podgrijavaju u mikrovalnoj pećnici, prirodni nitrati (koji su sami po sebi vrlo dobri za vas) mogu se pretvoriti u nitrozamine, koji mogu biti kancerogeni, pokazuju studije.

Cvekla

Ista hemijska konverzija koja se događa sa špinatom vrijedi i za podgrijavanje cvekla koja je bogata nitratima! 

Ljute papričice

Kad se ljuta papričica zagrije u mikrovalnoj pećnici, kapsaicin – hemikalija koja im daje njihov pikantni okus – ispušta se u zrak. Ta hemikalija u zraku može opeći oči i grlo. Zapravo je jedna stambena zgrada u Rochesteru u New Yorku evakuirana nakon što je ljuta papričica, nakon zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici, izazvala kašalj i probleme s disanjem kod stanara. 

Voće

Grožđe iz mikrovalne pećnice će stvoriti plazmu. U jednom videozapisu dr. Stephen Bosi, predavač fizike sa Sveučilišta u Novoj Engleskoj, pokazuje kako zagrijavanje običnog grožđa u mikrovalnoj pećnici može stvoriti dovoljno plazme da se napravi rupa na plastičnoj posudi. Osim toga, u voću se prilikom obrade u mikrovalnoj pećnici zarobljava para, što znači da bi moglo puknuti tijekom zagrijavanja.

Krompir

Podgrijavanje krumpira u aluminijskoj foliji štiti bakteriju C. botulinum od vrućine, što znači da ona i dalje može napredovati ako krumpir predugo ostane na sobnoj temperaturi i potencijalno uzrokovati botulizam, piše The Healthy.

scroll to top