Najmekše i najukusnije kiflice sa svježim sirom

Sastojci za tijesto:

250 g glatkog brašna

3 kašikice praška za pecivo

125 g svježeg sira

50 ml mlijeka

50 ml ulja

1 kašika soli

1 bjelance

Premaz i posip:

1 žumance

1 kašika mlijeka

malo bibera

malo soli

po želji sjemenke

Priprema:

Prosijano glatko brašno pomiješajte s praškom za pecivo u posudi. Dodajte bjelance, mlijeko i ulje te parcijalno pjenjačom promiješajte sastojke. Dodajte svježi sir i rukama umijesite glatko tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u kružnu formu debljine par milimetara.

Nožem ga izrežite na osmine i od svakog komada formirajte kiflice na način da bazu trokuta rolate prema vrhu. Kiflice prebacite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite mješavinom razmućenog žumanjka, mlijeka, soli i bibera. Povrh kiflica rasporedite po nekoliko sjemenki sezama, lana, buče ili po želji, piše Coolinarka.

Pecite ih u rerni 30 do 40 minuta na 180 stepeni s time da povremeno bacite pogled da li su rumene na vrhu jer vrijeme pečenja ovisi od rerne do rerne.

(Izvor: radiosarajevo.ba)

scroll to top