Nabujak od karfiola

Sastojci: 250 g brokule, 250 g karfiola, 40 g maslaca, 2,5 dl vrhnja za kuhanje, 2 kašike brašna, 5 jaja, 1/2 limuna, 80 g naribanog tvrdog sira, so, biber, muškatni oraščić.

Priprema:

1. Cvjetiće brokule i karfiola blanširajte, ocijedite i ohladite pod mlazom hladne vode. Karfiol pospite limunovim sokom, začinite solju i biberom pa izmiksajte u pire.

2. Na zagrijanome maslacu popržite brašno, dodajte vrhnje i izmiješajte u glatku smjesu. Maknite s vatre te umiješajte žumanca, sir i pasirani karfiol. Začinite muškatnim oraščićem i lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanaca.

3. Maslacem premazane posude napunite do pola, zatim posložite komade brokule i zalijte preostalom bijelom smjesom. Pecite nabujak na 180 stepeni oko 20 minuta dok se ne zarumeni.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top