Musaka od patlidžana s janjetinom

Sastojci:

1 kg patlidžana,

1 kg janjećeg buta,

1 veći luk,

175 ml maslinovog ulja,

150 g paradajza,

3 kašičice soli,

1/2 kašičice cimeta,

3 kašike svježeg peršuna,

1/2 kašike muškatnog oraščića,

175 ml crnog vina,

60 g rendanog parmezana,

biber.

 Za preliv:

570 ml mlijeka,

1 lovorov list,

1 manji luk,

60 g maslaca,

60 g brašna,

2 jaja,

30 g rendanog parmezana,

2 karanfilića,

peršun

 Priprema:

1. Oljuštite patlidžan i isijecite na kolutove pa posolite i ostavite pola sata da odstoji. Za to vrijeme zagrijte ulje i propržite janjetinu kojoj ste odstranili masnoću i narezali je na kocke.

2. Dodajte luk, zatim paradajz, začine i crno vino. Smanjite vatru i ostavite da se krčka 30 minuta.

3. Isperite patlidžan, prosušite i na ulju ispržite pa ostavite na papirnatom ubrusu da se ocijedi višak ulja. Na dno vatrostalne posude složite četvrtinu patlidžana, trećinu janjetine i trećinu parmezana i tako redom. Završite sa patlidžanom i stavite u rernu na 190 stepeni.

4. Zakuhajte mlijeko, lovorov list, biber, peršun, luk i karanfiliće. Kad proključa, sklonite s vatre. Mlijeko procijedite, a u drugoj posudi rastopite maslac. Dodajte brašno i postepeno, uz miješanje, dodajte procijeđeno mlijeko. Kad se umak zgusnuo, sklonite posudu i dodajte umućeno žumance.

5. U drugoj posudi ulupajte snijeg od bjelanaca i umiješajte u umak. Musaku prelijte pripremljenim prelivom, pospite parmezanom i pecite 30 minuta. Ukrasite prema želji peršunom.

(Kuharica)

Redakcija

Next Post

Smanjen broj stoke oboljele od bruceloze u Krajini

čet jan 30 , 2020
Vlada Unsko-sanskog kantona izdvojila je u prošloj godini blizu 290 hiljada KM za zdravstvenu zaštitu životinja i u svrhu naknade štete za ubijene životinje. Pozitivna vijest je da je broj zaraženih životinja drastično smanjen. Prema riječima ministra privrede i šumarstva USK Sulejmana Kulenovića, ostalo je namjenskih sredstava od prošle godine […]