Medeni kolač

Sastojci:

Malo naribanog đumbira,

naribana korica i sok 1 limuna,

150 ml mlijeka,

4 jaja,

5 kašika meda + dodatno za dekoriranje,

1 prašak za pecivo,

125 g griza,

125 g mljevenih badema,

malo soli,

malo maslaca za pleh,

kivi,

500 g grčkog jogurta.

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. U malo posudicu pomiješajte mlijeko s limunovim sokom. U veću posudu pomiješajte prašak za pečenje, zajedno s grizom i mljevenim bademima. Odvojite žumanca od bjelanaca pa žumanca istucite zajedno s naribanim đumbirom, limunovom koricom, medom i vanilinim šećerom dok ne dobijete blijedu i prozračnu smjesu.

Zatim dodajte prašak za pecivo, griz i mljevene bademe uz kontinuirano miješanje. Kad se smjesa jako zgusne dodajte limunov sok i mlijeko.

Dobro istucite bjelanca s prstohvatom soli, a zatim ih dodajte smjesi sa žumanjcima. Pokušajte zadržati štoviše zraka u smjesi. Smjesu izlijte u prethodno namašćen pleh pa pecite oko 40 minuta ili dok vam čačkalica ne izađe čista kad je zabodete u sredinu kolača.

Kad se dobro ohladi, obilno ga nadjenite grčkim jogurtom, komadićima kivija i medom.

(Teglica.ba / kuharica.avaz.ba)

scroll to top