Medeni hljeb

Sastojci: 3,5 šolje brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, 1/2 kašičice soli, 4 kašičice cimeta, 1 kašičica mljevenog đumbira, 1/2 kašičice mljevenog pimenta, 3 jaja sobne temperature,
1 šolja meda (2 dl), 1 šolja ulja, 2 kašike smeđeg šećera, 1 kašičica burbon vanilije, 1 šolja mlakog čaja (zelenog ili crnog, može i kafe), 1/2 šolje svježeg soka od narandže, 1/4 šolje čokoladnog likera, može i bez.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 170-180 stepeni. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet, đumbir, piment. U sredinu smjese dodati ulje, med, šećer, jaja, vaniliju, čaj ili kafu, narandžin sok i liker. Izmiksati na nižoj brzini da se sve spoji.

2. Ova smjesa je dovoljna za dva kalupa za hljeb. Kalupe namazati maslacem pa zalijepiti papir za pečenje. Rasporediti smjesu i peći 45 do 55 minuta, provjeriti čačkalicom je li pečeno, ako ostane suha, kolač je gotov. Ovaj kolač idealan je uz mlijeko, kakao, čaj ili kafu.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top