Med nema rok trajanja

Postoje namirnice koje zbog svog sastava mogu trajati dugo. Među njima se nalazi i med.

Med je u osnovi šećer, a on sadrži male količine vode što otežava razvoj bakterija i mikroorganizama. Također, njegova pH kiselost iznosi između 3 i 4.5, što je dovoljno za uništavanje svega što bi se poželjelo nastaniti u medu. Dakle, šanse za preživljavanje bakterija u medu jako su male.

Pčele sakupljaju nektar, koji je pun vode (između 60 i 80 posto), no tokom njegove kasnije prerade, pčele lepezanjem krila iznad ćelija vodu svedu ispod 20 posto.

Pčele posjeduju i enzim kojeg izlučuju iz svojih utroba, a kada se ovaj enzim pomiješa s nektarom, nastaju dva spoja – glukonska kiselina i vodikov peroksid koji će također pomoći u borbi sa svim negativnim stvarima koje planiraju nastati u medu.

Arheolozi su u svojim iskopinama često nailazili na posude s medom, potpuno očuvane. Uz med, nailazili su još namirnica koje su zadržale svoju svježinu: so, šećer, osušena riža su neke od njih.

Redakcija

Next Post

Banovići - Obaveza prijavljivanja promjena na poljoprivrednom gazdinstvu

pon jan 13 , 2020
Općina Banovići obavještava sve nosioce poljoprivrednih gazdinstava i klijente, koji su putem nadležne općinske službe izvršili registraciju  poljoprivrednih gazdinstava u prethodnim godinama, da su isti do 31.03.2020. godine obavezni  prijaviti sve  promjene nastale na poljoprivrednim gazdinstvima, što je obaveza propisana članom 14.  Pravilnika o upisu u Registar poljoprivrednih gospodarstava i klijenata […]