Ljekovitost kiselog kupusa: Pijete li rasol?

Kupus je jedna od najzdravijih namirnica koje danas postoje. To je niskokalorično a hranjivo povrće. Dobar je za imunitet i probavu, a nerijetko se naziva i antistresnim povrćem. Kupus je bogat vitaminima A, B, C, E i K, omega 3 kiselinama i tvarima za koje se smatra da štite od raka. Osim onog prirodnog kupusa, dobro je poznata i ljekovitost kiselog kupusa. On se tradicionalno priprema u Bosni i Hercogini, ali i svijetu. U primjeni je sa mnogim jelima, posebno grahom ili pak krompirom i mesom, a dobro poznato je i jelo od kiselog kupusa ”sarma”.

Kiseli kupus je odličan izvor vitamina B, čest je na trpezi vegetarijaca i vegana. Crveni kupus je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog.

Rasol od kiselog kupusa se preporučuje za pročišćenje organizma. Dobro djeluje na želudac i crijeva, odnosno prija probavi. Pomaže u varenju masnih obroka, ubrzava metabolizam, što pospješuje izlučivanje štetnih materija.

Kiseli kupus također posjepješuje zarastanje rana, a koristi se i za liječenje čira na želucu.

(Teglica.ba)

Redakcija

Next Post

Načini skladištenja i pripreme hrane presudni za njenu trajnost i ispravnost

pon jan 21 , 2019
Svjedoci smo da dok neki na našoj Planeti imaju hrane u izobilju, uz podatak da godišnje u smeću završi oko 88 miliona tona hrani, drugi dio planete umire od gladi. Ako izuzmemo rasipništvo, postavlja se pitanje zašto hranu bacamo i da li je neka hrana jestiva nakon isteka njenog roka […]