Lagani doručak: Razljevuša sa tikvicama

U rubrici Savjeti danas vam donosimo preporuku za sutrašnji lagani doručak. Riječ je o razljevuši sa tikvicama.

Ovo su vam potrebni sastojci: 1 manja okrugla tikvica (mogu i duguljaste), ½ litra kiselog mlijeka ili jogurta, tri velike kašike bijelog brašna (100 grama), tri velike kašike kukuruznog brašna ili palente (100 grama), prašak za pecivo, dva jaja, dvije kašike ulja i kašikica soli.

Način pripreme?

Ovo je nalakši način pripreme ovog jela, idealnog za doručak. Preporučuje se i vašim najmlađima. Krenimo redom:

Ogulite i izrežite tikvicu na sitne komadiće (nemojte rendati jer će postati vodenasta). Posolite, pokrijte krpom i ostavite postrani.

U drugoj zdjeli umutite jaja, kiselo mlijeko ili jogurt i ulje. Dodajte brašno (bijelo i kukuruzno ili palentu), ulje i prašak za pecivo. Izmiješajte dok se sve dobro ne sjedini a zatim dodajte tikvicu. Smjesu dobro promiješajte, zatim izlijte u veću tepsiju za pečenje koju ste pouljenu prethodno zagrijali u rerni.

Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 30-tak minuta. Ukoliko želite da vam porumeni razljevuša, pojačajte temperaturu na 250 stepeni posljednjih 10-tak minuta. Izvadite iz rerne i ukoliko želite, premažute kajmakom dok je razljevuša još vrela.

Uživajte u doručku.

(Teglica.ba)

Redakcija

Next Post

Poslije pilećeg mesa, peradari žele osigurati izvoz jaja u EU

uto feb 5 , 2019
Danas je održana šesta sjednica Koordinacionog odbora živinara/peradara. Na sjednici su se okupili vodeći proizvođači živinarsko/peradarskih proizvoda na tržištu BiH. Pored članova Koordinacionog odbora, sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanija ”Agromix” Doboj, ”Bingo” Tuzla, kao i predstavnici Zajednice živinara RS, Udruženja peradara Tuzla, Ureda za veterinarstvo BiH Sarajevo i predstavnici […]