Koru banane niko ne jede, a zdrava je – Kako je upotrijebiti?

Već je dobro poznato da su banane dobre i da sadrže dosta kalijuma, a dijetetičarka Suzi Barel tvrdi da treba da jedemo i koru – može da poboljša san, dobro utiče na kožu, a pomaže čak i u mršavljenju.

”Precizno govoreći, povećaćete ukupan unos vlakana za najmanje deset posto jer se u kori banane nalazi dosta hranljivih vlakana.Unos vitamina B6 ćete povećati za skoro 20 posto, kao i unos vitamina C, kalijuma i magnezijuma”, kaže ona.

Uprkos tome, nutricionistkinja ne savjetuje da pojedete koru banane zajedno sa unutrašnjošću, već da koru iskoristite za pravljenje smuti napitka ili kao dodatak jelima.

”Kuhanje kore kako bi omekšala olakšaće razlaganje određenih ćelija u koži, pa će organizam lakše apsorbovati nutrijente. Osim toga, blendiranje kore banane i dodavanje u smuti napitke je najpraktičniji način da je upotrijebite. Tako ćete i povećati nutritivni sastav svog napitka, a nećete mu značajno promjeniti ukus i teksturu”, napisala je ona na svom blogu.

Osim u smutiju, koru banane možete da pojedete i tako što ćete je dodati u mafine, hljeb sa bananama…

Barelova objašnjava da je razlika i u tome koliko je banana zrela.

”Jarko žuta boja kore banane znači da ona sadrži više antioksidansa koji štite od raka, dok zelena koža manje zrelih banana sadrži više aminokiseline triptofan, koja se povezuje sa kvalitetnijim snom”, ističe.

Ona dodaje i da se u kori zelenih banane nalazi posebna vrsta vlakana koja je dobra za crijeva. Osim toga, visok sadržaj vlakana dobar je i za mršavljenje, jer ćete duže biti siti.

Inače, nešto ranije su studije dokazale da kalijum koji sadrži ovo voće sprječava sužavanje krvnih sudova i stvaranje krvnih ugršaka, tako štiteći od infarkta.

I još nešto – posebno u sezoni gripa, preporučljivo je da jedete banane. Ovo voće sadrži i kvercetin, nutrijent koji dokazano ubija viruse koji izazivaju prehlade i gripu.

(Teglica.ba/Agrosavjet)

scroll to top