Koristi od izbacivanja ugljikohidrata i koje ih namirnice imaju najmanje

Ukoliko želite da skinete salo najbolje bi bilo da na određeni period unos ugljenih hidrata svedete na minimum.

Ljekari i nutricionisti upozoravaju da trajno izbacivanje ove grupe namirnica nije nipošto dobro, ali ukoliko to radite s vremena na vrijeme ne postoji bojazan da će se odraziti na zdravstveno stanje.

Kada se tijelu uskrate ugljeni hidrati, kilogrami ubrzano počinju da se tope. Evo koje su koristi od povremenog izbacivanja ove grupe namirnica iz ishrane:

Smanjuje se osjećaj gladi

Organizam je sit duže vrijeme, što se odražava i na figuru.

Podstiče dobro varenje

Smanjivanje šećera je povezano sa lakšim varenjem. Kod dijete sa malo ugljenih hidrata insistira se na hrani koja podstiče sagorijevanje masnoća, potpomaže pravilno varenje i balansira organizam.

Pogoduje dijabetičarima

Mnoga istraživanja pokazuju da je dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata prirodni lijek za dijabetičare i uspješnu profilaktiku pacijenata sa dijabetesom 1. i 2. tipa.

Topi salo

Zahvaljujući niskom sadržaju ugljenih hidrata pospješuje se brzo skidanje kilograma, a nema potrebe da brojite kalorije.

Ove namirnice imaju minimalnu količinu ugljenih hidrata:

Meso

Ovo je namirnica koja je odličan izvor proteina, a koja skoro uopšte ne sadrži ugljene hidrate. Ishrana bazirana na mesu osnovni je princip i Atkinsonove dijete koja se pokazala kao veoma uspješna.

Jaja

Prava su riznica proteina dok sadrže svega jedan gram ugljenih hidrata.

Riba i morski plodovi

Ove namirnice su riznica proteina i masti, koje pritom sadrže malo ugljenih hidrata. Osim toga obiluju omega 3 masnim kiselinama koje su odlične za zdravlje.

Začini

Začini koji ne sadrže ugljene hidrate su: so, crni biber, origano, bosiljak, ruzmarin i majčina dušica. Za razliku od njih, na primjer, kari i čili imaju veće količine ugljenih hidrata.

scroll to top