Koje namirnice biste trebali češće konzumirati ako imate krhke kosti

Ukoliko imate krhke, odnosno slabe kosti, postoji nekoliko namirnica koje vam mogu pomoći da ih ojačate.

Važno je napomenuti da je nutricionistkinja Amy Goodson u razgovoru za magazin Eat This Not, That istaknula da treba imati na umu da ove namirnice jačaju kosti ukoliko se često konzumiraju, ali da ne mogu magično učiniti da bol u potpunosti nestane.

Mlijeko

Vjerovali ili ne, samo čaša mlijeka od 230 ml dnevno je dovoljna da ojačate kosti. U organizam ćete unijeti 13 esencijalnih nutrijenata, uključjujući otprilike 300 miligrama kalcija.

Sir

Sir nije samo odličan izvor kalcija, već i zdravih masti i proteina. Sadrži vitamin A, koji je potreban za proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i vitamin B12, koji učestvuje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Sve nabrojano je ključno za poboljšanje zdravlja kostiju.

Jogurt

Dovoljno je da svakog dana popijete tri četvrtine šolje jogurta. To je otprilike 300 miligrama, što je preporučena dnevna količina. Međutim, važno je da kupite jogurt s malom količinom šećera, jer on može uzrokovati probleme poput debljanja i rizika od srčanih bolesti.

Masilnovo ulje

Istraživanja su pokazala da konzumiranje maslinovog ulja pomaže u smanjenju biomarkera povezanih s aterosklerozom. Osim toga, ono ima protuupalna svojstva slična ibuprofenu.

“Dovoljno je da uz svaki obrok uzimate jednu kašiku maslinovog ulja kako biste kalorije ‘držali pod kontrolom'”, zaključila je Goodson.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top