Koja su ljekovita svojstva cvekle?

Cvekla je jedinstvena zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida.

Ovo povrće je također odličan izvor folne kiseline. Cikla je prepuna antioksidansa, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti

Ljekovita svojstva cvekle

Cvekla je tradicionalni lijek za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija cveklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cvekle ili sirove ribane cvekle, ima pozitivan učinak protiv leukemije i mnogih drugih vrsta raka.

Redovno konzumiranje cvekle pomaže protiv bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom.

Vlakna, koja sadrži cvekla, mogu smanjiti nivo holesterola u krvi i do 40 %.

Poznato je da cvekla normalizira krvni pritisak.

Cvekla pomaže u očuvanju elastičnosti arterija. Redovno konzumiranje cvekle može spriječiti proširene vene.

Iako količina željeza, koju sadrži cvekla, nije jako visoka, njegova kvaliteta je izvanredna. Željezo iz cvekle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cvekla je efikasna u liječenju mnogih bolesti, uzrokovanih toksinima.

Cvekla se posebno preporučuje trudnicama zbog visokog sadržaja folne kiseline. Folna kiselina može spriječiti mnoge bolesti kod novorođenčadi.

Sok od cvekle stimulira rad jetre i žuči i sprječava zatvor.

Sok od cvekle u kombinaciji sa sokom mrkve je odličan lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura.

Poznato je da cvekla može pomoći i kod mnogih drugih bolesti: glavobolje, zubobolje, dizenterije, krstobolje, kožnih problema, menstrualnih bolova itd.

scroll to top