Kakvi se poljoprivredni radovi izvode u januaru?

Foto: Pixabay.com

Zimsko je doba i često se pomisli da poljoprivrednici u ovo vrijeme nemaju obaveza. Međutim, iako snijega vani ima, poljoprivrednici imaju šta raditi. I u januaru se obavljaju određene aktivnosti.

Polje – oranje zemljišta

Ako vremenski uslovi i vlaga zemljišta dozvoljavaju, moguće je u ovom mjesecu vršiti oranje zemljišta. Prije samog oranja stavljaju se đubriva, da li stajnjak ili mineralna đubriva. Ukoliko na određenim površinama ima dosta vlage, odnosno područje je pod vodom, potrebno je vodu ”odvesti” naprimjer pravljenjem brazda ili iskopavanjem jaraka. Na tlu gdje ima leda, potrebno ga je razbiti.

Voćnjak – zimska rezidba

U voćnjaku se također u zimskim danima mogu izvoditi određeni radovi. Naprimjer, sada se vrši rezidba voća (jezgričavih vrsta), ali i sadnja, ukoliko je zemljište ocjedito. Moguće je izvršiti đubrenje voćnjaka, a ako nije zaštićen od štetočina, potrebno je to učiniti, kako ne bi uništili voćnjak. Također se obavljaju pripreme za radove u voćnjaku koji dolaze s početkom proljeća.

Priprema proljetne sjetve

Početkom godine dobro je pripremiti plan proljetne sjetve. Već sada dok nema mnogo obaveza, možete nabaviti određeni materijal, kao što su đubriva, sjemena, zaštitna sredstva, ali i opremu, poput ručnih alata za poljoprivredu. Tako ćete lakše dočekati proljeće i sjetvu.

Sve su ovo radovi koje je moguće izvoditi tokom prvog mjeseca u godini, a kako bi radovi koji će vas dočekati već za mjesec-dva bili lakši.

(Teglica.ba)

scroll to top