Kako ukiseliti kupus za 12 sati?

Ilustracija

Pri samoj pomisli na sarmu voda vam već ide na usta, a niste ni počeli da kiselite kupus? Postoji brz način da ga ukiselite, a sve što vam je potrebno su jeftini sastojci i malo strpljenja. Zapravo, svega 12 sati!

Sastojci:

1 veća glavica kupusa

3,5 dl sirćeta

3 dl vode

4 kašike soli

1 kriška hljeba

Priprema:

Isjeći korijen kupusa, a glavicu staviti u duboku posudu. U šupljinu gdje je bio korijen sipati dvije kašike soli. Hljeb iskidati na komade i rasporediti oko glavice, a jedan dio staviti preko soli. Preliti vrelom vodom u koju je dodat ostatak soli.

Zaliti sirćetom, poklopiti tanjirom i ostaviti da tako odstoji osam sati. Izvaditi kupus, sa njega ukloniti tragove izmrvljenog hljeba i prebaciti u duboki lonac. Procijediti tečnost, pa ponovo sipati preko kupusa i kuhati 10 minuta na srednje jakoj vatri, da tečnost proključa. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi. Izvaditi iz lonca. Listovi će se lako odvajati i kupus je spreman za sarmu.

(Izvor: Nezavisne novine)

scroll to top