Kako ispravno kuhati na pari?

Na pari se uglavnom pripremaju filovi i sosovi, a evo kako se to radi na pravilan način.

Kuhanje na pari je kuhanje tokom kojeg se manja posuda u kojoj se nalazi ono što se kuha stavlja u veću posudu u kojoj se nalazi voda. Koristi se uglavnom za kuhanje kremova i sosova, za pripremu delikatnih stvari.

Razlika između ovog i običnog kuhanja je u tome što ono što se kuha nije direktno na vatri već se kuha zahvaljujući toploti ključale vode u kojoj se nalazi posuda.

Iako se kuhanje na pari čini prilično jednostavnim, voda mora da se dozira i zagrijava na različite načine u zavisnosti od željenog rezultata.

Posuda u kojoj se nalazi smjesa koja se kuha ne smije biti uronjena u vodu već treba samo da dotiče vodu ispod.

Ukoliko sipate previše vode, a manju posudu uronite u tu vodu, može se desiti da prilikom ključanja voda prelije posudu i pomiješa se sa onim što kuhate, ili vam može izgorjeti ruke.

Kuhanje na pari ne podrazumijeva da voda u donjoj posudi sve vrijeme treba da ključa, ona treba da bude na ivici ključanja što možete kontrolisati dodavanjem hladne vode.

Ako kuhate i običan bešamel sos, znate da morate sve vrijeme miješati da se ne bi stvorile grudvice, tako da je i za ovaj sos idealno kuhanje na pari.

Na pari možete kuhati i povrće ili neke vrste ribe ili mesa, tako ćete sve hranljive sastojke sačuvati.

Za kuhanje na pari možete koristiti bilo koje posude, ali su najidealnije one koje imaju zaobljene ivice jer to omogućava da miješajući doprete do svake tačke posude. Sigurno vam se desilo da vam je krem ili sos koji ste kuhali na pari ostao zgusnut i zalijepljen za ivice posude koja ima oštre ivice.

scroll to top