Kako da pravilno rasporedite namirnice u frižideru

Iako su police na frižiderima, ali i fioke obilježene ili je barem u uputstvu navedeno koji tip namirnica se gdje čuva, mnogi to zanemaruju, pa se dešava da hrana brzo propadne ili nema očekivanu svježinu.

Pravilna organizacija i raspored sprječava nepotrebno bacanje hrane, štedi energiju i novac. Temperaturu u frižideru je najbolje držati od tri do četiri stepena Celzijusa.

Osim zbog svježine, hranu treba držati na hladnim temperaturama kako bi se spriječilo razvijanje bakterija i mikroba od kojih se hrana kvari, a samim tim i uticati na vaše zdravlje.

Vrata frižidera

Vrata fižidera su njegov najtopliji dio, pa tu treba skladištiti hranu koja je najotpornija na kvarenje.

U ovom dijelu treba držati začine, sokove i ostale namirnice koje mogu da podnesu velike promjene temeprature, a da pri tom ne izgube na kvalitetu.

Gornje police

Na gornjim policama frižidera temepratura je skoro uvijek jednaka. Zbog toga bi na njima trebalo držati ostatke hrane, pića i gotovu hranu poput tortilja, suhomesnatih proizvoda, itd.

Ovo je idealan prozor i za začinsko bilje, koje se može držati u teglama ili čašama sa vodom ili pokriveno kuhinjskim ubrusom.

Donje police

Donje police su idealno mjesto za sirovo meso, jaja, morske plodove i mliječnu hranu, jer se sve ove namirnice čuvaju na nižim temperaturama.

Kako biste spriječili širenje bakterija sirovog mesa na druga područja, držite ga u originalnoj ambalaži ili u posudi koju ćete redovno čistiti i dezinfikovati, ali odvojenu od ostatka namirnica.

Fioke na dnu

Na dnu frižidera je najhladnije, ali ima i najviše vlage, stoga je taj dio rezervirsan za povrće, salatu i namirnice kojima vlaga dobro dođe da ostanu duže svježe.

Sirovo povrće, salatu i voće treba da držite u odvojenim odjeljcima, jer neko voće emituje gas koji ubrzava zrenje.

Zamrzivač

Trik sa zamrzivačima je da hranu čvrsto spakujete u njihove kutije i dobro održavate stvari, optimizuje skladištenje i takođe ćete uštedjeti energiju.

Umjesto da koristite staklene tegle, koje se mogu slomiti, hranu zamrzavajte u plastičnim kutijama koji se mogu složiti ili u plastičnim kesama za zamrzavanje položenim ravno.

Ne gomilajte previše na policama

Za razliku od zamrzivača, frižider ne bi trebalo da bude u potpunosti spakovan. Ovdje treba da teče hladan vazduh, a ako ne može, dobićete nedoslijedne temperature.

scroll to top