Kad lubenica postaje nezdrava

Ljeto je u punom jeku, a s njim i sezona savršeno slatkih i sočnih lubenica. Pored brojnih ljetnjih namirnica koje nas mogu osvježiti i pružiti nam nutritivno bogatstvo, lubenica je jedna od najpopularnijih zbog svog mirisa i ukusa.

Uprkos svojim izvanrednim prednostima, jedenje lubenice u velikim količinama zapravo može da našteti vašem tijelu.

Konzumiranje velikih količina može dovesti do probavnih problema poput dijareje, nadutosti i gasova. Sadrži sorbitol koji je jedinjenje spoj šećera, a podstiče rijetku stolicu i probleme s gasovima. Drugi uobičajeni uzrok takvih problema je sadržaj likopena, pigmentisanog antioksidansa koji lubenici daje njenu boju.

Ako ste dijabetičar, velike su šanse da vam previše lubenice može značajno povećati nivo šećera u krvi. Premda je zdrava, ima visok glikemijski indeks, čak 72.

Osobe koje redovno piju alkohol trebalo bi da izbjegavaju velike količine lubenice jer visok nivo likopena može da reaguje s alkoholom i dodatno prouzrokuje upalu jetre. Pretjerani oksidativni stres na jetru može da bude štetan.

Koliko lubenice se može pojesti dnevno?

Prema nutricionistu i fiziologu Ritešu Bavriju, 100 grama lubenice ima oko 30 kalorija. S obzirom na to da je većina njenog sadržaja voda, lako je pojesti čak 500 grama, što znači da ste upravo pojeli 150 kalorija. Budući da je lagana za želudac, možda nećete osjećati sitost, zbog čega ćete se dovesti do toga da je jedete više nego što bi trebalo, kao i da bi nakon nje mogli da posegnete za nekom drugom hranom jer vam ona nije dovoljna”, piše food.ndtv.com, prenosi N1.

scroll to top