Japrak sarma za ručak

Sastojci: 450 g mljevenog mesa, 70 g riže, 2 manje glavice crvenog luka- rendanog, 1 kašičica bibera, 1 kašika paradajz sosa, 3 kašike maslinovog ulja, pola limuna, pola šolje peršuna, pola šolje kopra, so, 50 listova vinove loze.

Priprema:

1. U jednoj od kuhinjskih posuda sjedinite meso, rižu, luk, so, biber, peršun, kopar i 1,5 kašiku maslinovog ulja.

2. Pomiješajte paradajz sos sa 3 kašike tople vode, dodajte u smjesu s mesom, pa sve izmiješajte.

3. Ukoliko koristite svježe listove, kuhajte ih 2 minute u proključaloj vodi, iscijedite, pa ostavite da se ohlade. Ako koristite konzervirane, potopite ih u hladnu vodu i zadržite jedan sat.

4. Na pripremljene listove stavite po 1 kašiku fila, urolajte ih, pa poredajte u šerpu čije ste dno prethodno prekrili pocijepanim listovima, kako bi se spriječilo zagaranje jela.

5. Dodajte oko 400 ml vode, malo maslinovog ulja i iscijeđeni limunov sok.

6. Poklopite posudu i kuhajte jelo 45 minuta na umjerenoj temperaturi.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top