Iznenađujuća lista namirnica koje vas čine umornima

Vaša prehrana i navike spavanja u većoj su korelaciji nego mislite. Dok neka hrana pridonosi osjećaju energičnosti, druga će djelovati umirujuće i učiniti vas pospanima.

Iznenađujuće, razlozi nisu uvijek prejedanje niti brza hrana, već to mogu biti i neke namirnice koje se smatraju zdravima i preporučenima za redovnu konzumaciju.

Trešnje

Ljetno voće koje potiče tijelo na proizvodnju melatonina, trešnje obožavaju gotovo svi. Melatonin, naime, djeluje na cikluse sna i veća količina može poslati signal tijelu da je vrijeme za spavanje. Najbolje je jesti ih u popodnevnim ili večernjim satima i izbjegavati konzumaciju prije obavljanja važnih obaveza.

Hljeb

Ugljikohidrati iz hljeba djeluju na skok glukoze u krvi, što nam naglo probudi tijelo i potakne ga na kretanje. Problem nastaje kad nivo glukoze počne padati, a energija s njom. Ovo se događa puno intenzivnije i brže kad je u pitanju hljeb od procesuiranih, nego onaj od cijelih žitarica.

Tamna čokolada

Ovo je sigurno loša vijest za ljubitelje čokolade. Iako ona ima kofeina u sebi, također potiče stvaranje serotonina koji ima relaksirajući učinak. Malo veća količina mogla bi vas natjerati da poželite posjetiti svijet snova.

Puretina

Proteini iz hrane u kojoj ima vrlo malo masnoća također potiču stvaranje serotonina, a na listi takve hrane prva je puretina, ali tu su još i riba, piletina i nemasni sir.

Banane

Kalij i magnezij iz banana krivi su za osjećaj pospanosti jer pomažu opuštanju mišića. Ako se zaželite voća, a važno vam je da ostanete pribrani i energični, bolja je opcija narandža jer njen citrusan okus i sastav djeluju stimulativno za organizam.

scroll to top