Izbjegavajte klijanje krompira: Kako ga čuvati tokom zime?

Krompir je povrće koje skoro svakodnevno koristimo, za pripremu različitih vrsta jela. Krompira kao glavni sastojak nekog jela često je na našim trpezama. Ovo povrće bitno je adekvatno čuvati u zimskim danima, posebno ukoliko nemate adekvatan prostor za to. Iako je dosta onih koji ga nabave u manjim količinama, ima i onih koji ga nabavljaju u većim količinama kako bi imali za ove hladne zimske dane. Postavlja se pitanje kako ga i gdje čuvati? Ovo su odgovori.

Krompir voli zamračen, suh i prozračan prostor, naprimjer špajz odnosno prostorija sa manjim prozorom, naravno ukoliko je imate u svom stanu. Prilikom skladištenja treba provjeriti stanje krompira i odstraniti onaj koji je već počeo truliti ili je oštećen. Idealna temperatura prostorije u kojoj se čuva krompir je između 5 i 10 stepeni Celzijusa. Niže temperature štete krompiru jer postaje slatkast, odnosno pod uticajem takvih temperatura škrob pretvara u šećer.

Ako već nemate špajz odnosno prostor za čuvanje krompira, on može biti i u hladnijem prostoru, naprimjer u podrumu, ali ga trebate dobro utopliti, kako ne bi smrznuo.

Bitno je da temperatura, gdje god ga čuvali ne bude iznad 10 stepeni jer će to doprinijeti gubljenju vode, što za posljedicu ima klijanje. Stoga je zamračena prostorija najbolji izbor, papirne ili jutene vreće najbolja ambalaža. Bitno je da krompir ne bude u potpunosti zatvoren, jer će se stvarati vlaga koja izaziva truleć. Prozračnost je stoga bitan element čuvanja krompira.

scroll to top