Iskoristite limun i koricu na najbolji način

Iako limun možete nabaviti tokom cijele kalendarske godine, njegova sezona je između januara i marta i zato je sada najbolje vrijeme da iskoristite sve njegove dobrobiti.

Limun, iako veoma popularno voće koje obično koristimo u malim količinama kako bi dodali ukus hrani, rijetko se konzumira sam zbog intenzivnog, kiselog ukusa. Upravo on daje posebnu notu umacima, prelivima za salatu, marinadama, pićima i desertima, a u samo 50 grama limuna možete pronaći više od 30 miligrama C vitamina koji je neophodan za zdravlje.

Kako iskoristiti koricu limuna?

Kada vam je potrebna korica limuna važno je da slijedite nekoliko općih smjernica:

Obavezno ga operite i osušite prije nego što počnete da rendate koricu. Ako vam je za recept potrebna i korica i sok – prvo izrendajte koricu, a zatim iscijedite limun. Zbog gorčine izbjegavajte bijeli, unutrašnji dio ”kore” koji odvaja vanjski, žuti dio od samog ploda. Nakon što to napravite, možete početi pripremu novih jela, a neki od najboljih načina da iskoristite koricu limuna je tjesteninom. Korica limuna i tjestenina savršeno se uklapaju zajedno. Možete je dodati uz sve, od jednostavnog umaka za špagete do morskih plodova.

Ključno je da je dodate u zadnjem trenutku kako bi ukusi ostali prepoznatljivi. Možete je čak i izrendati preko svakog obroka, kao što to sigurno radite s parmezanom.

Savjete, recepte možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Teglica.ba.

Lajkajte i pratite nas na ovoj društvenoj mreži – Teglica.ba.

scroll to top