Dunja je kraljica mirisne jeseni

Poznata po svom obliku, lijepoj žutoj boji i opojnom i svježem mirisu, dunja je često nazivana i kraljicom jeseni. O njoj su pisane pjesme i knjige, ukrašavala je stare kredence, oduvijek je bila simbol ljubavi, skladnosti, sreće, pameti, ljepote, plodnosti, ali i neprolaznosti i vječnosti.

Stari Grci i Rimljani su je koristili u razne svrhe, a koristi se i danas kao lijek, u industriji, za kozmetiku ili za izradu emulzija. Naziv za marmeladu potiče od portugalske riječi za dunju – marmeleiro, jer se marmelada u početku pravila isključivo od dunje.

Svaka jesen je obilježena ukusnim kompotom od dunje ili toplim čajem. Sadrži veoma mnogo vitamina C, zatim kalijum, natrijum, cink, željezo, bakar, mangan, pektin i druge organske i anorganske kiseline. Sjeme dunje sadrži različite sluzi, ulja kao i otrovni cijanid glikozid.

Uzimajući u obzir njena ljekovita, ukusna i mirisna svojstva, mogućnosti pravljenja raznih poslastica i alternativnih lijekova, te mnoge legende i pjesme o njoj, može se reći da je dunja pravo jesenje blago i osvježenje, čije prisustvo u prirodi u ovo doba treba maksimalno da iskoristimo.

scroll to top