Donosimo vam recept za sarajevske ćevape

Iako će mnogi reći kako je mnogo jednostavnije kupiti nego napraviti ćevape, mi vam donosimo recept za koji će vam trebati samo dva sastojka: so i kvalitetno faširano juneće ili teleće meso, dakle bez nepotrebnih dodataka jaja, vegete, prezle, pa čak ni crnog luka.

Ćevapi su tradicionalno bosansko jelo od faširanog mesa koje vole apsolutno sve generacije. Sarajevski ćevapi serviraju se u somunu s dosta luka i kajmaka. Postoji mnoštvo recepata za ćevape, ali stare sarajevske ćevabdžinice izvorni, originali recept neće dati nikome.

Zbog toga ćete naići na nekoliko varijacija recepata i u samim ćevabdžinicama. Pa su tako mnogima omiljeni ćevapi u “Zmaju”, drugima u “Ferhatoviću”, “Želji” i “Hodžiću”, a nekima u “Mrkvi”.

Bilo kako bilo, ukoliko vam dolaze gosti, posebno oni iz inostranstva, najsigurnije vam je da im za ručak ponudite ćevape. I nećete pogriješiti.

Sastojci koji su vam potrebni:

1 kilogram junećeg faširanog mesa
so (količina po želji)
somuni
luk
300 grama kajmaka

Način pripreme:

Faširano meso posolite po želji. Ukoliko volite biber, stavite malo i bibera. Promiješajte i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga ga još jednom promiješajte i ostavite da pokriveno stoji još tri sata.

Nakon toga meso provucite kroz špricu za pravljenje ćevapa. Masa mora biti dobro sabijena. Pripremljene ćevape pecite na rošitilju uz stalno kretanje kako bi se ravnomjerno ispekli. Prije toga ne zaboravite roštilj podmazati junećom mašću.

Pred kraj prženja stavite somune preko ćevapa. Servirajte uz sitno isjeckani crni luk i kašikom kajmaka. Prijatno.

(Klix.ba)

Redakcija

Next Post

Besplatna pomoć pri uvođenju standarda kvaliteta u poljoprivredi

ned feb 9 , 2020
AgroLink je kompanija koja ima preko 10 godina iskustva rada sa poljoprivrednim proizvođačima širom Bosne i Hercegovine. Osnivači su žene poduzetnice koje su spojem različitih, ali komplementarnih struka (jedna je magistrica poljoprivrednih nauka, a druga magistrica ekonomskih nauka) i dugogodišnjeg iskustva željele da razviju različite mehanizme podrške rastućem agro-sektoru i […]