Da li treba da odvajamo bjelance od žumanca?

Bjelanca se često odvajaju od žumanaca kao bolja namirnica od žumanca, ali koliko tu čega ima zdravog.

Bjelance i žumance

Žumanca imaju veći nivo holesterola i masti od bjelanaca, ali takođe imaju i veće nivoe kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i cinka. Višak natrijuma možda nije najbolji za naše tijelo, ali našem tijelu su potrebni i svi drugi minerali koje žumanca obezbjeđuju. Žumance sadrži različite vitamine, od kojih je najznačajniji veliki procenat vitamina A.

Bjelanca se koriste u svemu, od ishrane do njege kože, ali da li su zapravo toliko zdraviji od jedenja cijelog jajeta. Sastoje se uglavnom od proteina, što znači da ćemo duže da budemo siti, a ojačaće i naše mišiće.

Ovo je za njih definitivno pozitivno, ali jaja imaju dva dijela s razlogom. Zato bi trebalo da jedemo oba dijela jajeta kako bismo imali putpun obrok, naravno, ni u čemu ne treba da pretjerujemo.

Međutim, ukoliko je vaš cilj da smršate, bjelanca mogu da budu zdravija opcija. Imaju samo 25 kalorija po svakoj četvrtini šolje koju pojedemo.

scroll to top