Cvekla zapečena u rerni

Sastojci: 3 krompira, 3 cvekle, 1 zelena jabuka, manja glavica luka, šaka suncokretovih sjemenki, 2 dl vrhnja, kašičica mljevene crvene paprike, maslinovo ulje, so i biber.

Priprema:

1. Krompir i svježu cveklu oguliti i narezati na tanke kriške. Jabuci izdubiti sredinu i narezati je na tanke krugove, jednako kao i luk. Posudu za pečenje premazati maslacem. Složiti u posudu naizmjenično kriščice krompira, cvekle, jabuke i luka tako da se djelimično preklapaju dok ih ne potrošite.
2. Pomiješati vrhnje za kuhanje, so, svježe mljeveni crni biber i crvenu papriku, pa smjesom preliti složene kriščice povrća. Po vrhu jelo posuti sjemenkama suncokreta koje ste prethodno kratko popekli na suhoj tavi.
3. Složenac od povrća peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, dok povrće ne omekša, a po vrhu postane zlatno-smeđe.
4. Poslužiti kao samostalno jelo uz sezonsku salatu ili kao prilog pečenom mesu.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top