Crna ili mliječna čokolada – da li su iste?

Osnovni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svom sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protivupalno djelovanje na organizam.

Ali da biste ih unijeli, ne morate jesti crnu čokoladu, pišu stručnjaci u njemačkom magazinu posvećenom zdravlju, Neue Apotheken-Illustrierte. Održavanjem uravnotežene prehrane, s unosom voća i povrća, unijećete dovoljno i polifenola

I crna i mliječna čokolada pune su kalorija. U crnoj čokoladi nešto ih je manje, a sadrži i manje šećera, ali često ima više masnoće.

Tako da zapravo nema velike razlike između crne i mliječne čokolade što se tiče vašeg zdravlja. Povremeno, umjerena konzumacija čokolade je dobra, stručnjaci kažu, ali ne i ako je jedete previše i prečesto.

Kako ne biste pretjerano uživali u konzumaciji čokolade, preporučuju da kod kuće ne držite velike zalihe čokolade – bolje je imati manje, zasebno pakovane, iako to znači da ćete stvarati više plastičnog otpada

Ako vas ovo ne spriječi od prejedanja, možete odvojiti manje porcije čokolade i sačuvati je u zamrzivaču. Kad je izvadite, pustite da vam se manji komadi tope u ustima, što je puno zdravije nego jesti čitave retke odjednom.

(Nezavisne novine)

scroll to top