Čokoladna torta bez brašna, šećera i meda

Sastojci za biskvit: 4 kašike pudinga, 6 jaja, 4 kašičice praška za pecivo, prstohvat soli, zamjena za šećer (stevija, javorov sirup, melasa, šećer od hurmi, kokosov šećer).

Za kremu: 400-500 g nemasnog kiselog vrhnja, 50 ml nemasnog mlijeka ili jogurta, crtica vanilije, zamjena za šećer.

Za glazuru: 2 žumanca, 1 kašilica nemasnog kakaa, 1 kašika nemasnog mlijeka u prahu, 1 kašika krem sira, zamjena za šećer.

Priprema:

1. Odvojite žumanca od bjelanaca. Žumanca pomiješajte s ostalim sastojcima. Bjelance s prstohvatom soli miksajte do čvrstoće.

2. Dodajte snijeg od bjelanaca smjesi, poslužite se kašikom i ručno umiješajte u biskvit. Prelijte smjesu u pleh za pečenje i pecite 30 minuta na 180 stepeni. Zatim koncem prepolovite biskvit.

3. Sve sastojke za kremu pomiješajte i kremu premažite po vrhu jednog biskvita, prekrijte drugom polovinom biskvita.

4. Sve sastojke za glazuru pomiješajte i prelijte po vrhu biskvita. Čokoladnu tortu stavite u frižider dok se glazura malo ne stvrdne i upije u biskvit.

Savjet: U ovoj torti zamjena za šećer ili med bi trebala biti ako je moguće što prirodnija.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top