Četiri zdravstvene prednosti kurkume

Kurkuma je korejnasta biljka porijeklom iz Azije, a tokom historije koristila se kao začin, sredstvo za liječenje i tekstilna boja.

Blagodeti ovog začina su zaista brojne, a mi smo za vas izdvojili četiri, najistaknutije.

1. Ublažava i štiti od artritisa

Snažna antiupalna svojstva kurkume dugo su korištena u staroj indijskoj i ajurvedskoj medicini kao tretman za upalne poremećaje kao što su artritis i reumatoidni artritis.

Istraživači su otkrili da ekstrakt kurkume blokira napad reumatoidnog artritisa tako što sprečava protein NF-KB, povezan s upalom, da se aktivira u zglobovima.

2. Olakšava probavu

Već je poznato da redovne male doze kurkumina u kombinaciji sa crnim biberom pomažu kod nadutosti i gubitka energije poslije obroka, ali i jačaju zidove crijeva i smanjuju bolove u stomaku. Pomaže i kod sindroma nervoznih crijeva, neredovne stolice i dijareje, tako što uništava gljivice i bakterije koje su njihovi uzročnici.

3. Kurkuma je prirodni sagorjevač masti

Jedna od nadaleko poznatih dobrobiti kurkume je njena sposobnost da pomogne tijelu u sagorijevanju masti. Pored toga što se dodaje u ishranu kako bi se sagorjele masti, kurkuma pomaže da se popravi ukus skoro svakom jelu.

Uz kurkumu nećete morati da se okrećete tabletama za mršavljenje i ubrzanim dijetama.

4. Jača imuni sistem

Kurkuma se pokazala u više navrata da je veliki podstrek za jak imuni sistem, što dovodi do boljeg opšteg zdravlja i blagostanja.

scroll to top