Četiri namirnice koje će najbrže nadoknaditi vitamin A

Vitamin A je vitamin rastvorljiv u mastima koji je dio mnogih funkcija našeg organizma.

Znamo da kada želimo da jačamo imunitet trudimo se da pojačamo unošenje vitamina C, ali da li znamo šta je s vitaminom A?

Šta je tačno vitamin A?

Prvo što nam padne na pamet je njegovo blagotvorno dejstvo na vid, ali takođe utiče na rast i razvoj, pomaže u održavanju zdravih kostiju i kože i pomaže u podršci imunološkom sistemu.

Hrana bogata vitaminom A

Vitamin A je prirodno prisutan u mnogim namirnicama, a dodaje se i u namirnice poput mlijeka, nemliječnih napitaka i žitarica. U ishrani postoje dvije vrste vitamina A, jedan iz životinjskih izvora i jedan iz biljaka. Životinjski izvori – meso, živina, riba i mliječni proizvodi – pružaju aktivni oblik, prethodno formirani vitamin A, koji tijelo može odmah da iskoristi. Biljni izvori obezbjeđuju provitamin A koji tijelo pretvara u aktivni oblik vitamina A, piše Real Simple.

Beta-karoten je najčešći oblik provitamina A koji se nalazi u voću i povrću, a djeluje i kao antioksidans za zaštitu ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Slatki krompir

Slatki krompir je jedan od najvećih izvora vitamina A. Takođe, sadrži vlakna i druge vitamine i minerale.

Mrkva

Mrkva je poznata po vitaminu A. Bez obzira na to volite li ih kuvane ili sirove, mrkva je odličan izvor ovog vitamina.

Jaja

Jaja su hrana bogata hranljivim materijama i dobar su izvor proteina. Trebalo bi da jedemo cijelo jaje da bismo dobili vitamin A, koji se nalazi u žumancetu.

Zeleniš

Dok nam narandžasta hrana prvo pada na pamet kada govorimo o vitaminu A, tamno lisnato zelenilo je takođe odličan izvor. Zelje, špinat, kelj i blitva pružiće vam zdrav obrok pun ovog vitamina.

(Izvor: Nezavisne novine)

scroll to top