Blagi pad cijena: Koliko će se zadržati i da li će doći do novih poskupljenja?

Trend blagog pada cijena namirnica prisutan je u Bosni i Hercegovini,a niže su cijene piletine, suncokretovog jestivog ulja i brašna. Iako se radi o padu cijena od nekoliko feninga do desetak KM,  bilo kakvo smanjenje cijena dovodi do povećanja životnog standarda građana Bosne i Hercegovine.

”Povoljna globalna prilika nakon niza od nekoliko mjeseci i godina ekonomskih šokova, pad potražnje za određenim proizvodima i uslugama i generalno popravljanje situacije po pitanju energenata, dovelo je do ovoga, ali vidjet ćemo koliko će to trajati. Pitanje je kako će zima utjecati na sve ovo, da li će pokvariti sve trendove, i očekujemo postepeno mijenjanje cijena ali ne naravno na onom niovu kao prije krize”, rekao je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Trend blagog pada cijena prema riječima Gordane Bulić, predsjednice Kluba potrošača TK, zavisi od mnogo faktora. Strahuju da će efekat biti kratkoročan ali da bi se on mogao očekivati i u narednom periodu naročito nakon pojefitnjenja pšenice zbog prvog izvoza pšenice iz Ukrajine. Kontinuitet pada cijena zavisi u mnogome od vojno političke situacije u svijetu. Međutim, egzistenciju građana mora osigurati država.

”Mi očekujemo mnogo više od države. Imamo prostora za privremeno ukidanje putarine, za koju ne znamo gdje se troši. Imamo PDV i mi smo već nekoliko puta tražili da se donesu nulte stope za nekoliko ključnih prehrambenih proizvoda”, dodala je Bulić.

Prema riječima ekonomskih stručnjaka, u narednom periodu bi mogli očekivati i novi pad cijena određenih namirnica koji će i dalje biti uslovljen raznim faktorima.

”Ono što se može očekovati, da će vjerovatno biti pad cijena osnovnih životnih namirnica, biljnog ulja, piletine, šećera”, zaključio je Čavalić.

Pad ili rast cijena namrinica i krajnjih proizvoda uslovljen je u direktnoj liniji cijenama naftnih derivata kao i cijenama električne energije. Međutim, ono što posebno brine jeste da ne postoje pritužbe potrošača na trenutnu situaciju, što analitičari opravdavaju teškom situacijom kako psihičkom tako i finansijskom.

scroll to top