Baklava s grizom za desert

Sastojci: 2 paketa jufki, 40 g sitnog griza, 200 g putera ili više po potrebi, 2 šolje mlijeka, 300 g mljevenih oraha (mogu i pistacije).

Agda: 700 g šećera, 1 čaša vode, sok od pola limuna.

Priprema:

Ova baklava ima samo 2 reda fila,a ostalo su jufke. Zato je potrebno da navedene sastojke (orah i griz popolovite na 2 dijela)

1. Napraviti griz s mlijekom prema uputstvu. Ne treba biti previše gusto pa pustiti da se ohladi.

2. Staviti agdu da se kuha za vrijeme dok se sprema baklava.

3. Rernu uključiti na 180 stepeni. Otopiti puter i premazivati kore i redati u tepsiju. Poredati 7-8 kora, svaku premazujući puterom i onda premazati ohlađenim grizom pa preko toga stavite orahe. Onda opet redajte 7-8 jufki pa ponovite sa ostatkom fila. Poredajte i ostale kore, uz obavezno premazivanje puterom.

4. Kada je baklava gotova, izrežite je oštrim nožem na baklave i zalijte ostatkom putera. Pecite 30 minuta na 180.

5. Baklavu zalijte agdom ( u koju ste dodali sok od pola limuna) odmah po vađenju iz rerne.

Savjeti:

1. Maslac ne smije prokuhati jer će onda izgorjeti prilikom pečenja i baklava će biti neukusna

2. Orasi će biti ukusniji ako pola bude sitno samljeveno, a pola krupno.

3. Broj jufki možete i sami određivati. Ovo su otprilike mjere za veliki pleh, a možete napraviti i tanju baklavu sa duplo manjim mjerama. Isto tako možete povećati broj jufki na 40, stim da rasporedite fil sami (nakon 20) ili jednostavno stavite samo na polovini jedan sloj fila.

scroll to top