Ako želite poboljšati pamćenje koristite ovu mirisnu biljku

Ruzmarin – mirisna biljka koja savršeno paše uz mediteransku kuhinju u medicini se koristi kao analgetik i kao sredstvo protiv glavobolje, ali pomaže i kod probavnih problema.

Međutim, jedna od njegovih najvrijednijih i najzanimljivijih kvaliteta je to što pomaže pri poboljšanju pamćenja.

Najnovije istraživanje je potvrdilo kako miris ruzmarina – ove jednostavne biljke u obliku eteričnih ulja može pojačati kognitivne procese za čak 75 posto.

Ruzmarin podstiče cirkulaciju i protok krvi prema mozgu i samim time ima pozitivan učinak i kad su u pitanju pažnja i koncentracija, što je vrlo važno u svakodnevnom životu.

Istraživanja su pokazala i to da ruzmarin sadrži spoj (i u biljci i u eteričnom ulju) poznat kao 1,8-cineol, koji djeluje na biohemijske sisteme na kojima se temelji pamćenje.

Ova igličasta biljka prepuna je mangana i gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i vitamina C, a ima sedativna, dijuretska i antiseptična svojstva.

Djeluje protivupalno, a tokom ljetnih mjeseci idealna je za tjeranje dosadnih insekata poput komaraca i muha, prenosi Haber.

(Akta.ba)

Redakcija

Next Post

Otvoren 13. međunarodni sajam pčelarstva u Brčkom (FOTO)

pet sep 13 , 2019
Trinaesti međunarodni sajam pčelarstva i pčelarske opreme u petak je na gradskom trgu svečano otvorio gradonačelnik Brčkog Siniša Milić. Sajam je okupio oko 60 izlagača iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Gradonačelnik Milić istakao je da Vlada Brčko distrikta BiH pruža izdašnu pomoć pčelarima kroz poticaje u poljoprivredi. ”Mislim […]