60 sekundi koje čine razliku: Kako skuhati savršenu kafu kod kuće

Sitni detalji mogu itekako promijeniti okus kafe i učiniti početak (ili bilo koje doba) dana još boljim. Jedan od njih je kupiti svježe mljevenu, kvalitetnu kafu – specialty coffee.

Ako niste neki kafopija, dobro je odabrati manja pakiranja jer nakon otvaranja kafe aroma brzo blijedi. Ne čuvate li je u originalnoj ambalaži prebacite kafu na mjesto gdje neće oksidirati.

Osim u kafi, tajna je i u mekoj vodi. Tvrda voda kvari okus pa je u tom slučaju dobro pri ruci imati filtriranu. Također, za dobar rezultat nemojte dva puta grijati vodu; koristite li kuhalo, uvijek natočite svježu – i pričekajte 30 do 60 sekundi da se malo ohladi nakon što proključa kako biste dobili idealnu temperaturu. Obične kašikice za mjerenje kafe nisu najbolje rješenje jer količina, a samim time i okus ovisi o tome koliko je zagrabite.

Želite li biti sigurni da ćete uvijek skuhati jednako dobar napitak, bolja je varijanta iskoristiti mjernu kašikicu kakva se koristi za pripremu deserata – kao i izmjeriti količinu vode u mililitar. Bilo da koristite džezvu, moku ili aparat za kafu, uvijek ga dobro očistite jer i o tome ovisi rezultat. Pijete li kafu s mlijekom, najbolji odabir je masnije mlijeko (oko 4 posto masti) koje će fino ublažiti gorčinu.

Vrhnje se ne preporučuje kao dodatak jer previše masti može onemogućiti okusne pupoljke da obave svoj posao pa nećete osjetiti sve arome i okuse. Kad jednom zagrijete mlijeko, nemojte ga ponovno podgrijavati jer bi moglo dati gorkastu notu, a miris može biti samo gori.

(Izvor: punkufer.hr)

scroll to top